Beljenje zuba

Mogu se izbeliti samo prirodni zubi, vitalni i avitalni ( bez živca ).

Ne mogu se izbeleti plombe, krunice ili mostovi.

VITALNI ZUBI

Postoje dva tipa izbeljivanja vitalnih zuba.

 • "Ordinacijsko - kućna metoda" izbeljivanja zuba
 • Ordinacijsko izbeljivanje zuba ( izbeljivanje zuba laserom i izbeljivanje zuba hladnim svetlom )

ORDINACIJSKO - KUĆNA METODA IZBELJIVANJA ZUBA
Vrlo jednostavna i sigurna tehnika, gde za nekoliko dana dobijate lepši i atraktivniji osmeh. Zbog postizanja boljih i dugotrajnijih rezultata, ovoj tehnici beljenja češće se daje prednost u odnosu na beljenje laserom ili svetlom. Deo ove metode sprovodi stomatolog u ordinaciji, a deo pacijent kod kuce. Odatle i potiče ime "ordinacijsko - kućno" beljenje zuba.

Procedura uključuje izradu providnih individualnih folija (tray-eva) na osnovu pacijentovih otisaka zuba koje se mogu neprimetno nositi tokom noći. Nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji, pacijent je sposoban da sam aplikuje gel za izbeljivanje u tray, koji zatim unosi u usta. Tretman traje 10 - 14 dana. Rezultati su odlični i dugotrajni. Potrebne su povremene kontrole kod stomatologa u toku izbeljivanja zuba. Po završetku tretmana zubi se tretiraju visokom koncentracijom fluorida.

Za ovu metodu koriste se preparati karbamid peroksida, u koncentraciji do najviše 22%. Zbog tako niskih koncentracija peroksida, ova tehnika je potpuno bezbedna i ne dovodi do oštećenja mekih i čvrstih tkiva u ustima. U toku tretmana može se javiti kratkotrajna osetljivost zuba na termičke nadražaje. Ova pojava je uvek prolaznog karaktera. Neki proizvodi namenjeni za "ordinacijsko-kućnu" metodu izbeljivanja zuba sadrže i fluor ili amorfni kalcijum fosfat (ACP), koji dodatno deluju kao zaštita od  preosetljivosti. Za sve vreme izbeljivanja zuba, neophodno je naglasiti da se izbegavaju sva jako obojena jela i pića.

Po potrebi, postupak se može ponoviti za godinu dana (refreshment/rebleaching), te je potrebno naglasiti pacijentu da čuva dobijene folije. Postupak osvežavanja boje traje po jednu noć za svaku nedelju originalnog postupka izbeljivanja.

ORDINACIJSKO IZBELJIVANJE ZUBA - IZBELJIVANJE ZUBA LASEROM
Zoom whitening system
Profesionalno izbeljivanje vitalnih zuba "Zoom" sistemom je estetska procedura koja traje  oko 90 - 120 minuta, a podrazumeva aplikaciju gela za izbeljivanje na zube u ordinaciji pri čemu se koriste izbeljivači visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima, sa  zaštitom  mekih tkiva i aktivacijom gela spacijalnom lampom. U težim slučajevima prebojenosti, ovaj postupak se mora ponoviti ili kombinovati sa "ordinacijsko - kućnom metodom", da bi dobili željenu boju zuba. Zbog jače koncentracije gela, može se javiti prolazna osetljivost zuba u toku procesa izbeljivanja. Ta osetljivost zuba nestaje nakon 1 do 2 dana. Po završetku tretmana zubi se tretiraju sa visokom koncentracijom fluorida i pastom sa ACP (amorfnim kalcijum fosfatom).

ORDINACIJSKO IZBELJIVANJE ZUBA - IZBELJIVANJE ZUBA HLADNIM SVETLOM
Beyond whitening system
Ovo je profesionalna, estetska  procedura koja traje oko 30 - 45 minuta. Pre samog izbeljivanja potrebno je uzeti detaljnu anamnezu, napraviti detaljan pregled zuba i desni, sanirati karijesne lezije, zameniti loše plombe, zameniti amalgamske (sive) plombe, odstraniti tvrde i meke naslage i ispolirati zube, odrediti nijansu zuba po ključu boja i napraviti foto – dokumentaciju. Sama metoda  podrazumeva aplikaciju specijalnog gela za izbeljivanje na zube u ordinaciji pri čemu se koriste  izbeljivači visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima, sa zaštitom  mekih tkiva i aktivacijom gela hladnim svetlom. U težim slučajevima prebojenosti, ovaj postupak se mora ponoviti ili kombinovati sa "ordinacijsko - kućnom metodom", da bi dobili željenu  boju  zuba. Zbog jače koncentracije gela, može se javiti prolazna osetljivost zuba u toku procesa  beljenja. Ta osetljivost zuba nestaje nakon 1-2 dana. Po završetku tretmana zubi se tretiraju sa visokom koncentracijom fluorida i pastom sa ACP (amorfnim kalcijum fosfatom).

AVITALNI ZUBI

Za izbeljivanje avitalnih zuba preporučujemo tzv. "unutra-spolja" metodu, jer daje najbolje rezultate. Materijal koji se u tom slučaju koristi je 35-postotni karbamid peroksid. Što se tiče same tehnike, ona se sastoji iz dve faze. U prvoj fazi izbeljivač se aplikuje u unutrašnjost kruničnog dela zuba. Ovu intervenciju je potrebno više puta ponavljati, sve dok se ne postigne željeni rezultat. U drugoj fazi se na spoljašnu površinu svih zuba nanosi gel za izbeljivanje uz pomoć individualne aplikacione folije (kao kod metode "ordinacijsko - kućnog" beljenja zuba). Kad postignemo željenu boju, nastupa period stabilizacije boje.  Zub se restaurira nedelju dana od završetka postupka izbeljivanja. U slučaju da se kompozitna (bela) plomba postavi pre, zaostali kiseonik koji se oslobađa iz zuba kompromitovaće vezivanje plombe za zub. Za vreme izbeljivanja zuba, odnosno do postavke definitivnog ispuna, neophodno je naglasiti da se izbegavaju sva jako obojena jela i pića.

Od presudnog značaja za uspeh tretmana jeste adekvatna saradnja od strane pacijenta. U suprotnom, ukoliko pacijent nije voljan ili nije u stanju da prati uputstva data od strane stomatologa, postizanje svetlije  boje zuba će se prolongirati ili izostati.

Ne. Kiničke studije su pokazale da izbeljivanje zuba pod kontrolom stomatologa nije štetno za zube i desni. To je jedna bezbedna i efikasna estetska metoda, jer koristimo gelove renomiranih svetskih proizvođača, odobrenih od strane American Dental Association ( ADA ).

Nekim pacijentima se u toku izbeljivanja zuba javlja prolazna osetljivost zuba na hladno. Ova pojava je uvek prolaznog karaktera!

Ukoliko se to desi, kod "ordinacijsko-kućnog" beljenja zuba Vam preporučujemo da smanjite učestalost nošenja aplikacione folije sa gelom ( umesto svaku noć vi je stavljajte svaku drugu noć ) i preporučujemo da dođete u ordinaciju kako bismo tretirali zube preparatima koji smanjuju preosetljivost zuba.

Kod ordinacijskog izbeljivanja zuba, na zube se nakon tretmana nanosi određeno sredstvo u cilju smanjenja osetljivosti zuba.

Kod "Ordinacijsko - kućne metode" beljenja zuba prvi efekti su vidljivi već nakon par dana, a čitava procedura traje oko 10-14 dana.

Kod ordinacijskog izbeljivanja zuba led ili UV lampom tretman se završava u jednoj poseti. Efekti se vide odmah nakon tretmana. Mada je ponekad potrebna i dodatna primena "ordinacijsko-kućne" metode beljenja radi postizanja boljih rezultata.

Pre samog izbeljivanja potrebno je uzeti detaljnu anamnezu kako bi se utvrdio uzrok prebojavanja i postavila pravilna dijagnoza, zatim, je potrebno uraditi detaljan pregled zuba i desni, sanirati karijesne lezije, zameniti loše plombe, zameniti amalgamske (sive) plombe, odstraniti tvrde i meke naslage i ispolirati zube, odrediti nijansu zuba po ključu boja i napraviti foto – dokumentaciju.

Ukoliko želite da izbelite Vaše zube, morate pre svega da imate dobro stanje oralnog zdravlja. U suprotnom bi moglo doći do oštećenja tvrdih i mekih oralnih tkiva.

Prebojavanje avitalnih zuba nastaje kao posledica traume ili lošeg endodontskog tretmana zuba. Naime, u slučaju traume zuba, može doći do prekida njegove vaskularizacije i inervacije, što  dalje rezultuje krvarenjem unutar zuba, gubitkom vitaliteta i sledstvenim prebojavanjem zuba usled propadanja tkiva živca i taloženja hematina u komoru živca.

Pored toga, prebojavanje mogu izazvati i ostaci tkiva živca zaostali nakon lošeg endodontskog tretmana kanala  korena zuba. U tom slučaju potrebno je najpre uraditi reviziju punjenja kanala, zatim zaštititi punjenje i tek onda pristupiti jednoj od metoda izbeljivanja avitalnih zuba. Potrebno je naglasiti da je stepen prebojavanja zuba direktno povezan s vremenom između gubitka vitaliteta i početka terapije bez obzira na uzrok koji  je doveo do gubitka vitaliteta zuba. Dakle, što je to vreme duže, prodor pigmenata u dentinske kanaliće je dublji, a diskoloracija jača. Zato je  prvi uslov za uspešno izbeljivanje avitalnih zuba korektno izvedena endodontska terapija.

Uzrok prebojavanja mogu biti i materijali za punjenje kanala korena zuba koji sadrže  srebro, eugenol, poliantibiotske paste, kao i metalni  kočići i pinovi cementirani u  kanal korena zuba.

Treba naglasiti da nisu svi pacijenti kandidati za izbeljivanje. Najbrže se izbeljuju žuto/svetlo braon prebojenosti, dok su tamne plavo-sive/sive prebojenosti najotpornije na izbeljivanje. Takođe, diskoloracije prouzrokovane tetraciklinskim antibioticima izbeljuju se znatno  teže. Kod tetraciklinskih prebojenosti često je potrebno više puta ponoviti tretman i čak kombinovati tehnike izbeljivanja zuba.

Dokazano je da su rezultati postignuti "ordinacijsko-kućnom" metodom izbeljivanjan zuba dugotrajniji nego rezultati dobijeni laserskim izbeljivanjem zuba ili izbeljivanjem hladnim svetlom.

Nakon izbeljivanja zuba, sa odgovarajućom oralnom higijenom, Vaši zubi će uvek biti belji nego pre tretmana. Međutim, dugotrajnost rezultata beljenja zuba zavisi i od Vaših navika u ishrani (da li pušite, da li i koliko često konzumirate kafu i obojene napitke).

Procenjuje se da se nova boja nakon "ordinacijsko-kućne" metode izbeljivanja zuba zadržava od dve do pet godina. Možda će Vam trebati i povremeno "osveženje" boje (retretman), pa Vam savetujemo da sačuvate Vaše folije. Retretman traje 1-2 noći.

Koju god metodu za izbeljivanje zuba izaberete, važno je da ne zaboravite osnovnu oralnu higijenu! Perite Vaše zube dva puta dnevno, koristite konac za zube ili interdentalnu  četkicu jednom dnevno i ne zaboravite redovne kontrolne preglede kod stomatologa kako biste održali Vaše zube zdravim i blistavim!

Uspešno izbeljivanje zavisi od nekoliko parametara: dobro uzete anamneze, pažljivog  pregleda kojim se, između ostalog, utvrđuje postojanje indikacija i kontraindikacija za izbeljivanje, pravilne dijagnoze i, na kraju, dobro razrađenog plana radi postizanja optimalnog rezultata. Ni jedno sredstvo za izbeljivanje se ne sme koristiti duže od perioda koji je propisao  stomatolog. U suprotnom biste mogli dovesti do nastanka oštećenja gleđi zuba, osetljivosti zuba i iritacije mekih tkiva u ustima.

DA!

Veoma je važna adekvatna saradnja i strpljenje od strane pacijenta, jer da bi se postigao dobar rezultat neophodno je više od jedne posete stomatologu. Najpre se postavi pravilna dijagnoza i izvrši detaljan klinički pregled datog zuba. Zatim se odredi početna boja zuba i uradi njegov mali rendgen snimak. Ukoliko se na osnovu snimka utvrdi postojanje lošeg kanalnog punjenja, pre samog tretmana neophodno je uraditi reviziju punjenja (endodontsko lečenje zuba). Zatim se pristupa izbeljivanju kruničnog dela zuba.

Preporučujemo tzv. "Unutra-spolja" metodu koja se sastoji iz dve faze.

U prvoj fazi izbeljivač se aplikuje u unutrašnjost kruničnog dela zuba. Ovu intervenciju je potrebno više puta ponavljati, sve dok se ne postigne željeni rezultat. U drugoj fazi se na spoljašnu površinu svih zuba nanosi gel za izbeljivanje uz pomoć individualne aplikacione folije (kao kod metode "ordinacijsko-kućnog" beljenja zuba). Kad postignemo željenu boju, nastupa period stabilizacije boje. Zub se restaurira nedelju dana od završetka postupka izbeljivanja.

Ovo je jedna sigurna i efikasna metoda u stomatologiji. Tokom godina boja zuba postaje tamnija kao posledica starenja, raznih obolenja, endodontskog lečenja zuba, traume, konzumiranja duvana, hrane, obojenih pića i nekih lekova, itd. Zavisno od uzroka nastanka prebojenosti, preporučuje se odgovarajuća metoda za izbeljivanje zuba. Dokazano je da pri beljenju zuba ne dolazi ni do kakvih strukturalnih promena na zubnom tkivu, tako da se procedura može, pod kontrolom stomatologa, ponavljati bez štetnih posledica. Izbeljivanje zuba je efikasan tretman koji će Vašim zubima vratiti belinu.

Izbeljivanje zuba se može ponoviti nakon godinu dana. To je tzv. "osveženje" boje ili retretman.

Naša preporuka je da po zavšetku "kućne metode" izbeljivanja zuba sačuvate Vaše folije za beljenje, jer iste možete upotrebiti za retretman.

 1. Očuvanje zdravlja zuba i desni - Koristimo samo proverena sredstva i metode za beljenje zuba, bezbedna po zdravlje zuba i organizma uopšte. Nakon tretmana beljenja zuba aplikujemo zaštitno sredstvo, koje dodatno ojačava strukturu zuba. Tokom tretmana, vršimo konstantnu kontrolu rezultata, osiguravajući na taj način odlične rezultate belenja zuba, bez oštećenja mekih i tvrdih tkiva u ustima.
 2. Individualni pristup - Ukoliko želite da pravilno izbelite zube, bez štetnih efekata, posetite  nas da bismo  pre svega utvrdili uzrok prebojenosti zuba, postavili tačnu dijagnozu, a potom Vam objasnili sve metode za beljenje zuba. Pored toga, veoma je bitan razgovor sa Vama u toku koga ćemo saznati Vaša očekivanja. Tek nakon svega toga možmo da utvrdimo kojom metodom ćete postići najbolje rezultate.
 3. Efikasno beljenje - Da bi se zubi izbeleli moraju prethodno da se očiste. Ukoliko se ne uklone sve meke i tvrde naslage, izbeljivač neće moći da dopre do svih površina zuba koje treba da izbeli, pa nećete moći ni da postignete željeni rezultat. Osim toga, stomatolog izrađuje individualne aplikacione folije urađene na osnovu otisaka Vaših zuba, koje osiguravaju potpuno naleganje sredstva za izbeljivanje na sve površine zuba, što naravno dovodi do odličnog rezultata. Moramo napomenuti da se u apotekama i drogerijama mogu nabaviti samo obične, fabričke aplikacione folije, koje ne naležu dobro na zube, pa veću količinu sredstva za beljenje spere pljuvačka i ono završi u vašem stomaku umesto da ostane na zubima. Zbog toga ni rezultati beljenja nisu dobri. Često se dešava da pacijenti u nju unesu više sredstva za izbeljivanje nego što treba, izlažući se nepotrebnom trošku prilikom nabavke novih količina odgovarajućeg materijala.
 4. Dugotrajni rezultati
 5. Mogućnost izbeljivanja zuba kojima je izvađen živac - Kod zuba kojima je izvađen živac, sredstvo za izbeljivanje mora da se aplikuje i iznutra i spolja da biste postigli zadovoljavajući rezultat. Ovu metodu može da sprovede samo stomatolog u stomatološkoj ordinaciji.

NAPOMENA:
Izbeljivanje zuba jeste, i treba da ostane, u nadležnosti stomatologa, jer ovaj tretman zahteva prethodnu pripremu zuba i desni koju može uraditi samo stomatolog.

Protokol koji treba odraditi pre beljenja uključuje: uklanjanje mekih i tvrdih naslaga i poliranje zuba, zamena amalgamskih i loših plombi, popravka svih karioznih zuba, sanacija svih problema sa desnima, ukoliko postoje. Složićete se da ove tretmane može da uradi samo stomatolog. Ukoliko se ne ispoštuje protokol, rizikujete da naškodite zdravlju Vaših usta i zuba.

Posle izbeljivanja zuba potrebno je aplikovati zaštitno sredstvo. Nakon perioda  stabilizacije boje zuba, potrebno je zameniti sve vidljive plombe (u predelu prednjih zuba ) kako bi se uskladila boja plombe sa novom bojom zuba.

Izbeljivanje zuba je indikovano ukoliko je uzrok prebojenosti :

 • Nasleđena žute ili sive boja zuba
 • Promena boje nakon endodontskog tretmana
 • Promena boje zuba usled traume
 • Fluoroza
 • Tetraciklinska diskoloracija
 • Hipoplazija, hipomineralizacija, hipomaturacija gleđi
 • Amelogenesis imerfecta
 • Dentinogenesis imperfecta

Izbeljivanje zuba se ne preporučuje (kontraindikovano je) kod stanja i oboljenja kao što su:

Parodontalna oboljenje, preosetljivost zuba, oštećenja gleđi, trudnoća i dojenje, pacijenti koji su nedavno imali hiruršku intervenciju u predelu zuba i desni, preosetljivost  na  vodonik – peroksid ili plastiku ili postojanje retkih oboljenja poput acatalasemije (nedostatak katalaze) ili nedostatka glukozo-6-fosfat dehidrogenaze (neadekvatna detoksifikacija vodonik – peroksida).

Navike, kao što su pušenje, često konzumiranje kafe, čaja i crnog vina tokom tretmana usporava postupak, a nakon izbeljivanja skraćuje dugotrajnost postignutog rezultata.