Ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi prevencijom, dijagnozom i terapijom nepravilnosti položaja zuba i vilica.

Možda već znate da ortodontski aparatići ispravljaju zube. Ali ono što možda ne znate jeste da prelep osmeh je samo jedna od mnogih koristi koje ortodontski tretman ima da ponudi.

Dovođenjem zuba, usana i vilica u pravilan položaj dobijate ne samo lep nego i  zdrav osmeh. Pravilno postavljeni zubi jednostavno funkcionišu bolje i lakše ih je čistiti.

I na kraju, ali daleko od najmanje važnog, je povećano samopoštovanje i samopouzdanje koje zdrav i lep osmeh mođe da obezbedi. Ovaj psihološki efekat može biti značajan faktor prilikom donošenja odluke o prihvatanju ortodontskog tretmana i često je na prvom mestu na listi stvari koje pacijenti očekuju od terapije. Prelep osmeh pruža zadovoljstvo onome ko ga ima i onome ko ga gleda.

“Malokluzija” je medicinski termin za krive, nepravilno raspoređene zube. Bukvalno, reč označava „loš zagrižaj”.

Većina malokluzija može biti nasledne prirode. Ovde spadaju: teskoba, rastresitost zuba, prekobrojni zubi, dubok zagrižaj, distalni i mezijalni zagrižaj, rascep nepca i drugi oblici nepravilno razvijenih vilica i lica. Neke malokluzije su stečene. Mogu da nastanu kao posledica sisanja prsta, tiskanja jezika, stomatoloških oboljenja, preveremenog gubitka mlečnih ili stalnih zuba, udesa, povreda ili nekih medicinskih problema.

Ukoliko se ortodontske anomalije ne saniraju na vreme, one mogu da se pogoršaju. Krivi zubi i zubi u teskobi se teško čiste, što doprinosi lakšem razvoju karijesa, parodontopatije i na kraju gubitka zuba.

Loš zagrižaj može da utiče na nastanak problema u temporomandibularnom (viličnom)zglobu. Pored toga može da uzrokuje preterano trošenja zubnih površina (abrazija) i nastanak  teškoća pri žvakanju.

Neki rani znaci upozorenja koji mogu ukazati na to da Vaše dete treba da poseti ortodonta su:

 • Nedostatak prostora u vilici za smestaj svih zuba ili zubi na neadekvatnom mestu
 • Isturenost (protruzija) prednjih zuba
 • Dubok zagrižaj
 • Prevremeni ili kasni gubitak mlečnih zuba
 • Sisanje palca ili nekog drugog prsta
 • Otežan govor
 • Otežano žvakanje ili gutanje
 • Škrgutanje zubima
 • Nedostatak zuba
 • Znaci istrošenosti gleđi

Iako ortodontski tretman može poboljšati osmeh u bilo kom uzrastu, postoji individualno optimalno vreme za svakog pacijenta za početak terapije u cilju postizanja maksimalnog poboljšanja u što kraćem vremenskom roku.

Američko Udruženje Ortodonata (AAO) preporučuje da dete treba dovesti kod ortodonta na prvi pregled najkasnije u sedmoj godini, a može i ranije ako je otkriven ortodontski problem. Zavisno od vrste problema, prvi ortodontski pregled se može obaviti i u drugoj ili trećoj godini. Ponekad su malokluzije sakrivene iza naizgled prihvatljivog osmeha. Čak i ako tretman ne počne odmah, rani ortodontski pregled omogućava ortodontu da otkrije problem, postavi pravilnu dijagnozu i planira odgovarajući tretman u pravo vreme. U nekim slučajevima, rani tretman može sprečiti razvoj mnogo ozbiljnijih problema. Ova rana intervencija može učiniti da eventualni tretman u starijem uzrastu bude kraći i manje komplikovan.

Neki rani znaci upozorenja koji mogu ukazati na to da Vaše dete treba da poseti ortodonta su:

 • Nedostatak prostora u vilici za smestaj svih zuba ili zubi na neadekvatnom mestu
 • Isturenost (protruzija) prednjih zuba
 • Dubok zagrižaj
 • Prevremeni ili kasni gubitak mlečnih zuba
 • Sisanje palca ili nekog drugog prsta
 • Otežan govor
 • Otežano žvakanje ili gutanje
 • Škrgutanje zubima
 • Nedostatak zuba
 • Znaci istrošenosti gleđi

Nekada se verovalo da su ortodontski aparati samo za decu. Činjenica je da, od milion pacijenata koji su podvrgnuti ortodontskoj terapiji, svaki peti ima 18 godina ili više.

Osnovni  princip vezan za pomeranje zuba je isti i za odrasle i za decu, zato, ortodontski tretman može biti uspešan kod svih generacija. Zdravlje zuba, desni i potporne kosti će takođe biti unapređeno.

Onda, ko ima koristi od ortodontske terapije? Skoro svi, ustvari. Istina je da nikada nije kasno da izgledate najbolje što možete.

Bez obzira na starosnu dob, ortodontski tretman je uvek promena na bolje.

Koliko dugo će trajati terapija? Ne postoje dva potpuno ista osmeha. Kao ni dva ista plana ortodontske terapije. Aktivna terapija može trajati od 6 do 30 meseci, pa i duže, zavisno od težine problema, uzrasta pacijenta i stepena pokretljivosti zuba.

Veoma je važno da imate na umu doživotni značaj koji nudi ortodontski tretman.

Postoje tri glavne vrste ortodontskih aparata: aktivni, pasivni i funkcionalni. Svi oni mogu biti mobilni i fiksni.

Fiksni aparat čini set bravica zalepljenih na površinu kruničnog dela zuba. Mogu  biti metalne ili estetske (keramičke ili plastične). Može ih skinuti samo ortodont.

Mobilni aparati mogu da se skidaju i stavljaju od strane pacijenta, ali da bi doveli do  željenog rezultata moraju da se nose duži vremenski period u toku dana i noći. Minimum 16 sati.

Da bi se izvršilo pomeranja zuba i njihova postavka na pravilno mesto, u cilju poboljšanja estetike lica, potrebne su tri stvari: 1) zdravi korenovi zuba i kost, 2) konstantan blag  pritisak (sila) i 3) vreme.

Da bi postavili zube u pravilan zubni niz, ortodonti lepe bravice na pacijentove zube. Fiksni ortodontski aparat se sastoji od bravica i žica. Žice vrše lagani pritisak na zube, dok su bravice sredstvo putem koga se ta sila  usmerava na svaki zub pojedinačno. Tokom terapije, ortodont će periodično vršiti određene korekcije kako bi održao usmereni pritisak koji je neophodan za nastavak pomeranja zuba.

Inman aparat je mobilni aparat kojim se koriguju blage do umerene nepravilnosti u  položaju prednjih zuba (teskoba, protruzija, rotacija, ukršten zagrižaj). Često se kombinuje sa drugim estetskim stomatološkim tretmanima, kao što su veniri, bondiranje zuba i beljenje zuba. Koristi se i za koreciju recidiva nakon terapije fiksnim aparatom.

Da bi terapija dala željeni rezultat, Inman Aligner se mora nositi svaki dan, 20 sati dnevno. Trajanje terapije zavisi od slučaja do slučaja, ali većina slučajeva se reši u roku od 6-18 sedmica.

Ukoliko imate blagu do umerenu nepravilnost u položaju prednjih zuba, možete da budete pogodni za terapiju Inman Aligner aparatom.

Inman Aligner se koristi za korekciju položaja prednjih zuba, dok se fiksnim aparatom  može korigovati širok spektar nepravilnosti položaja svih zuba.

Invisaline čini serija individualnih plastičnih folija kojim se može korigovati  položaj  svih zuba.  Obuhvata širi spektar indikacija od Inman Aligner aparata. Cena terapije Invisaline sistemom je znatno viša nago Inman Aligner aparatom.

Da. Nakon svakog ortodontskog tretmana je potrebna i faza retencije, jer bi u suprotnom nastupio recidiv.

ORTODONTSKA TERAPIJA, KORAK PO KORAK
Prva poseta i pregled
Na prvoj poseti imaćete priliku da dobijete odgovore na sva pitanja koja Vas interesuju u vezi Vašeg problema. Ujedno, ovo je prilika za ortodonta da napravi preliminarnu analizu i da Vam kaže da li Vam je tretman neophodan i kada je najbolje da se počne sa terapijom.

Detaljna analiza
Sledeći korak ja analiza dijagnostičkih podataka (X-snimci; digitalna fotografija; analiza radnih modela; i td.). Na osnovu dobijenih rezultata i kliničkog pregleda donosi se dijagnoza i plan terapije.

Obrazlaganje plana terapije
Ovo je poslednji korak pred početak terapije na kome se diskutuje o planu terapije za Vas. Objasnićemo Vam, kako će izgledati tok terapije, koje rezultate možete očekivati i na koji način Vaše aktivno učešće može biti od koristi za uspeh terapije. Upoznaćemo Vas sa novim materijalima. Postoje metalne mini-bravice i estetske bravice.  Mnogi pacijenti se ni ne trude da sakriju svoj fiksni aparat, već naprotiv, biraju ligaturne gumice u raznim bojama. Rado ćemo Vam pokazati koje boje su Vam na raspolaganju.

Periodične posete
Redovno zakazani termini su važan deo savkog ortodontskog tretmana. Viđaćete se sa ortodontom svakih 2-4 nedelje, kako bi se videlo kako napreduje terapija i uradile neophodne korekcije. Ukoliko budete dolazili na redovne kontrolne preglede, terapija će se završiti u očekivanom vremenskom periodu sa očekivanim ishodom. Veoma je bitna dobra saradnja i poverenje između pacijenta i ortodonta.

Retencija
Poslednji korak. Fiksni aparat je skinut. Nema više menjanja ligaturnih gumica, nema više kontrolnih pregleda. Gotovi ste, zar ne?

Pa, ne baš. Samo zato što su Vam uklonjene bravice, ne znači da je Vaš ortodontski tretman završen. Još uvek je ostao jedan veoma važan korak da se završi: retencija. Vaši ritejneri su napravljeni tako da zadrže zube u njihovom korigovanom položaju sve dok se Vaša kost, desni i mišići ne adaptiraju na promenu.

Ova poslednja faza će Vam pomoći da zadržite poboljšano oralno zdravlje i prelep osmeh. Faza retencije traje neko vreme, zato budite strpljivi. Dužina trajanja ove faze je različita za svakog pacijenta.

Veoma je važno da imate na umu doživotni značaj koji nudi ortodontski tretman.

To je ulaganje koje se višestruko isplati - veće samopoštovanje i samopouzdanje i poboljšano oralno zdravlje i funkcija.

Pored poboljšanog izgleda i samopuzdanja, ortodoncija može da poboljša i zdravlje vaših usta, pomaže u prevenciji gubitka zuba i potencijalno smanjuje cenu budućih stomatoloških usluga.

Saberite to sve - poboljšano oralno zdravlje i pobednički osmeh - i uporedite ga sa cenom.

Mislimo da ćete se složiti: Ortodontski tretman je jedna investicija koja se zaista isplati!

Međutim, mi znamo da se pitate koliko sve to košta. Slobodno nas pitajte za cenu! Možete otkriti da je cena značajno niža od one koju ste očekivali. Naravno, cena tretmana zavisi od težine problema. Nakon pregleda i detaljne analize, moćićemo tačno da vam kažemo o kojem iznosu se radi.