Koliko dugo traju efekti izbeljivanja zuba?

Treba naglasiti da nisu svi pacijenti kandidati za izbeljivanje. Najbrže se izbeljuju žuto/svetlo braon prebojenosti, dok su tamne plavo-sive/sive prebojenosti najotpornije na izbeljivanje. Takođe, diskoloracije prouzrokovane tetraciklinskim antibioticima izbeljuju se znatno  teže. Kod tetraciklinskih prebojenosti često je potrebno više puta ponoviti tretman i čak kombinovati tehnike izbeljivanja zuba.

Dokazano je da su rezultati postignuti "ordinacijsko-kućnom" metodom izbeljivanjan zuba dugotrajniji nego rezultati dobijeni laserskim izbeljivanjem zuba ili izbeljivanjem hladnim svetlom.

Nakon izbeljivanja zuba, sa odgovarajućom oralnom higijenom, Vaši zubi će uvek biti belji nego pre tretmana. Međutim, dugotrajnost rezultata beljenja zuba zavisi i od Vaših navika u ishrani (da li pušite, da li i koliko često konzumirate kafu i obojene napitke).

Procenjuje se da se nova boja nakon "ordinacijsko-kućne" metode izbeljivanja zuba zadržava od dve do pet godina. Možda će Vam trebati i povremeno "osveženje" boje (retretman), pa Vam savetujemo da sačuvate Vaše folije. Retretman traje 1-2 noći.

Koju god metodu za izbeljivanje zuba izaberete, važno je da ne zaboravite osnovnu oralnu higijenu! Perite Vaše zube dva puta dnevno, koristite konac za zube ili interdentalnu  četkicu jednom dnevno i ne zaboravite redovne kontrolne preglede kod stomatologa kako biste održali Vaše zube zdravim i blistavim!

Uspešno izbeljivanje zavisi od nekoliko parametara: dobro uzete anamneze, pažljivog  pregleda kojim se, između ostalog, utvrđuje postojanje indikacija i kontraindikacija za izbeljivanje, pravilne dijagnoze i, na kraju, dobro razrađenog plana radi postizanja optimalnog rezultata. Ni jedno sredstvo za izbeljivanje se ne sme koristiti duže od perioda koji je propisao  stomatolog. U suprotnom biste mogli dovesti do nastanka oštećenja gleđi zuba, osetljivosti zuba i iritacije mekih tkiva u ustima.