Zašto zubi kojima je izvađen živac potamne tokom vremena?

Prebojavanje avitalnih zuba nastaje kao posledica traume ili lošeg endodontskog tretmana zuba. Naime, u slučaju traume zuba, može doći do prekida njegove vaskularizacije i inervacije, što  dalje rezultuje krvarenjem unutar zuba, gubitkom vitaliteta i sledstvenim prebojavanjem zuba usled propadanja tkiva živca i taloženja hematina u komoru živca.

Pored toga, prebojavanje mogu izazvati i ostaci tkiva živca zaostali nakon lošeg endodontskog tretmana kanala  korena zuba. U tom slučaju potrebno je najpre uraditi reviziju punjenja kanala, zatim zaštititi punjenje i tek onda pristupiti jednoj od metoda izbeljivanja avitalnih zuba. Potrebno je naglasiti da je stepen prebojavanja zuba direktno povezan s vremenom između gubitka vitaliteta i početka terapije bez obzira na uzrok koji  je doveo do gubitka vitaliteta zuba. Dakle, što je to vreme duže, prodor pigmenata u dentinske kanaliće je dublji, a diskoloracija jača. Zato je  prvi uslov za uspešno izbeljivanje avitalnih zuba korektno izvedena endodontska terapija.

Uzrok prebojavanja mogu biti i materijali za punjenje kanala korena zuba koji sadrže  srebro, eugenol, poliantibiotske paste, kao i metalni  kočići i pinovi cementirani u  kanal korena zuba.