Implantati

Zubni implantat je veštačka nadoknada koja zamenjuje koren zuba koji nedostaje. Izgledom podseća na šraf i kada se ugradi u kost predstavlja osnovu za izradu krunica, mostova ili proteza. Implantati su izrađeni od titanijuma, jer ga organizam dobro prihvata, ne izaziva alergijske reakcije i veoma dobro zarasta u kost.

Iako na tržištu postoje brojna protetska rešenja za nadoknadu zuba koji nedostaju, nijedno se nije pokazalo kao funkcionalno efikasnije i dugotrajnije rešenje od implantata.

Prednosti:

  • susedni zubi ostaju očuvani (kod izgradnje mosta potrebno je brusiti najmanje dva zuba, koji ograničavaju bezubi prostor, a koji će biti nosači mosta)
  • olakšavaju žvakanje - možete da jedete sve što poželite
  • nema osećaja gadljivosti zbog osećaja stranog tela u u stima
  • sprečavaju dalju razgradnju vilične kosti - ponašaju se kao prirodni zubi
  • možete da se smejete sa samopouzdanjem, bez straha da će Vam proteza ispasti iz usta
  • poboljšan  govor
  • podmlađen izgled

Ugradnja implantata izvodi se u lokalnoj anesteziji i taje 30-60 min u zavisnosti od broja implantata koji se ugrađuju. Potpuno srastanje implantata sa koštanim tkivom (oseointegracija) traje oko 3 meseca za donju i oko 4-6 meseci za gornju vilicu. U međuvremenu, dok se kompletna terapija ne završi, pacijent nosi privremenu zubnu nadoknadu.

NE!

Ugradnja se vrši u lokalnoj anesteziji i nije bolna. Po prestanku dejstva anestezije, oko 3-4 sata kasnije, možete osetiti neku vrstu nelagodnosti koja se lako otklanja analgeticima.

Svi pacijenti stariji od 20 godina koji su dobrog opšteg zdravlja, a kojima nedostaje jedan ili više zuba, mogu biti kandidati za ugradnju implantata.

Zubni implantati su izrađeni od biokompatobilnog materijala (kompatibilan sa biološkim tkivom), titanijjuma, koji odlično srasta sa koštanim tkivom i postaje deo tela.

Međutim, u 1-2% slučajeva može se desiti da organizam odbaci implantat. Da biste to izbegli, nakon ugradnje implantata je veoma važno da se pridržavate uputstava koje ste dobili od stomatologa i da održavate dobru oralnu higijenu! Naime, implantat je veštačka nadoknada koja zamenjuje koren izgubljenog zuba i ne može dobiti karijes kao prirodan zub. Ali treba naglasiti da se i oko implantata, kao i oko prirodnog zuba, nakupljaju naslage i bakterije usled čega se može razviti infekcija okolnog tkiva (periimplantit) koja dovodi do povlačenja desni, gubitka kosti i na kraju odbacivanja implantata.

Ordinacija "DR NOVAKOV" pod određenim uslovima daje višegodišnju garanciju na sve svoje usluge.

U našoj ordinaciji implantate ugrađuje profesor sa Klinike za implantologiju na Vojno-Medicinskoj Akademiji u Beogradu.

Pre svega od od dobre oralne higijene. Zatim, od kvaliteta i količine vilične kosti na mestu ugradnje, kvaliteta protetske nadoknade koja opterećuje implantat, opšteg zdravstvenog stanja organizma, navika pacijenta, itd.

Izuzetno je važno napomenuti da implantat ne može dobiti karijes, ali zbog loše oralne higijene može nastati upala desni i potpornog tkiva oko implantata, što dovodi do povlačenja desni, gubitka kosti i posledičnog gubitka implantata.

Na tržištu postoje brojni sistemi, ali najpoznatiji i najbolji su Astra Tech, Nobel Biocare, Straumann  i Dr Ihde zubni implantati.

Kao što im samo ime kaže, implantati sa imedijantnim opterećenjem mogu se odmah opteretiti fiksnim protetskim radom. Kod klasičnih implantata potrebno je da prođe od 3 do 6 meseci od njihove ugradnje u kost (koliko traje proces oseointegracije), pa tek onda se pristupa izradi zubne protetske nadoknade.