Kako se izbeljuju zubi? Koje metode postoje?

VITALNI ZUBI

Postoje dva tipa izbeljivanja vitalnih zuba.

  • "Ordinacijsko - kućna metoda" izbeljivanja zuba
  • Ordinacijsko izbeljivanje zuba ( izbeljivanje zuba laserom i izbeljivanje zuba hladnim svetlom )

ORDINACIJSKO - KUĆNA METODA IZBELJIVANJA ZUBA
Vrlo jednostavna i sigurna tehnika, gde za nekoliko dana dobijate lepši i atraktivniji osmeh. Zbog postizanja boljih i dugotrajnijih rezultata, ovoj tehnici beljenja češće se daje prednost u odnosu na beljenje laserom ili svetlom. Deo ove metode sprovodi stomatolog u ordinaciji, a deo pacijent kod kuce. Odatle i potiče ime "ordinacijsko - kućno" beljenje zuba.

Procedura uključuje izradu providnih individualnih folija (tray-eva) na osnovu pacijentovih otisaka zuba koje se mogu neprimetno nositi tokom noći. Nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji, pacijent je sposoban da sam aplikuje gel za izbeljivanje u tray, koji zatim unosi u usta. Tretman traje 10 - 14 dana. Rezultati su odlični i dugotrajni. Potrebne su povremene kontrole kod stomatologa u toku izbeljivanja zuba. Po završetku tretmana zubi se tretiraju visokom koncentracijom fluorida.

Za ovu metodu koriste se preparati karbamid peroksida, u koncentraciji do najviše 22%. Zbog tako niskih koncentracija peroksida, ova tehnika je potpuno bezbedna i ne dovodi do oštećenja mekih i čvrstih tkiva u ustima. U toku tretmana može se javiti kratkotrajna osetljivost zuba na termičke nadražaje. Ova pojava je uvek prolaznog karaktera. Neki proizvodi namenjeni za "ordinacijsko-kućnu" metodu izbeljivanja zuba sadrže i fluor ili amorfni kalcijum fosfat (ACP), koji dodatno deluju kao zaštita od  preosetljivosti. Za sve vreme izbeljivanja zuba, neophodno je naglasiti da se izbegavaju sva jako obojena jela i pića.

Po potrebi, postupak se može ponoviti za godinu dana (refreshment/rebleaching), te je potrebno naglasiti pacijentu da čuva dobijene folije. Postupak osvežavanja boje traje po jednu noć za svaku nedelju originalnog postupka izbeljivanja.

ORDINACIJSKO IZBELJIVANJE ZUBA - IZBELJIVANJE ZUBA LASEROM
Zoom whitening system
Profesionalno izbeljivanje vitalnih zuba "Zoom" sistemom je estetska procedura koja traje  oko 90 - 120 minuta, a podrazumeva aplikaciju gela za izbeljivanje na zube u ordinaciji pri čemu se koriste izbeljivači visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima, sa  zaštitom  mekih tkiva i aktivacijom gela spacijalnom lampom. U težim slučajevima prebojenosti, ovaj postupak se mora ponoviti ili kombinovati sa "ordinacijsko - kućnom metodom", da bi dobili željenu boju zuba. Zbog jače koncentracije gela, može se javiti prolazna osetljivost zuba u toku procesa izbeljivanja. Ta osetljivost zuba nestaje nakon 1 do 2 dana. Po završetku tretmana zubi se tretiraju sa visokom koncentracijom fluorida i pastom sa ACP (amorfnim kalcijum fosfatom).

ORDINACIJSKO IZBELJIVANJE ZUBA - IZBELJIVANJE ZUBA HLADNIM SVETLOM
Beyond whitening system
Ovo je profesionalna, estetska  procedura koja traje oko 30 - 45 minuta. Pre samog izbeljivanja potrebno je uzeti detaljnu anamnezu, napraviti detaljan pregled zuba i desni, sanirati karijesne lezije, zameniti loše plombe, zameniti amalgamske (sive) plombe, odstraniti tvrde i meke naslage i ispolirati zube, odrediti nijansu zuba po ključu boja i napraviti foto – dokumentaciju. Sama metoda  podrazumeva aplikaciju specijalnog gela za izbeljivanje na zube u ordinaciji pri čemu se koriste  izbeljivači visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima, sa zaštitom  mekih tkiva i aktivacijom gela hladnim svetlom. U težim slučajevima prebojenosti, ovaj postupak se mora ponoviti ili kombinovati sa "ordinacijsko - kućnom metodom", da bi dobili željenu  boju  zuba. Zbog jače koncentracije gela, može se javiti prolazna osetljivost zuba u toku procesa  beljenja. Ta osetljivost zuba nestaje nakon 1-2 dana. Po završetku tretmana zubi se tretiraju sa visokom koncentracijom fluorida i pastom sa ACP (amorfnim kalcijum fosfatom).

AVITALNI ZUBI

Za izbeljivanje avitalnih zuba preporučujemo tzv. "unutra-spolja" metodu, jer daje najbolje rezultate. Materijal koji se u tom slučaju koristi je 35-postotni karbamid peroksid. Što se tiče same tehnike, ona se sastoji iz dve faze. U prvoj fazi izbeljivač se aplikuje u unutrašnjost kruničnog dela zuba. Ovu intervenciju je potrebno više puta ponavljati, sve dok se ne postigne željeni rezultat. U drugoj fazi se na spoljašnu površinu svih zuba nanosi gel za izbeljivanje uz pomoć individualne aplikacione folije (kao kod metode "ordinacijsko - kućnog" beljenja zuba). Kad postignemo željenu boju, nastupa period stabilizacije boje.  Zub se restaurira nedelju dana od završetka postupka izbeljivanja. U slučaju da se kompozitna (bela) plomba postavi pre, zaostali kiseonik koji se oslobađa iz zuba kompromitovaće vezivanje plombe za zub. Za vreme izbeljivanja zuba, odnosno do postavke definitivnog ispuna, neophodno je naglasiti da se izbegavaju sva jako obojena jela i pića.

Od presudnog značaja za uspeh tretmana jeste adekvatna saradnja od strane pacijenta. U suprotnom, ukoliko pacijent nije voljan ili nije u stanju da prati uputstva data od strane stomatologa, postizanje svetlije  boje zuba će se prolongirati ili izostati.